Articole

Utilajele specifice productiei de tamplarie PVC

7

Vom incerca aici o clasificare a celor mai importante utilaje folosite in prelucrarea profilelor din PVC si aluminiu pentru productia de tamplarie PVC si aluminiu cu geam termopan.

Ne vom referi doar la masinile individuale, clasice, care fac una sau cel mult doua trei operatiuni. Descrierea liniilor integrate de productie, a centrelor de prelucrare si a liniilor de sudare debavurare o vom aborda intr-un alt articol.

Utilajele pentru producerea tamplariei din PVC se impart in mai multe categorii, dupa tipul de operatiuni pe care le fac

  1. UTILAJE DE DEBITAT
  2. UTILAJE PENTRU PRELUCRARI MECANICE
  3. UTILAJE DE SUDAT SI DEBAVURAT
  4. UTILAJE PENTRU MONTAT FERONERIA
  5. UTILAJE AUXILIARE

1. UTILAJE DE DEBITAT

Aceste sunt masini folosite la taierea profilelor principale, taierea baghetelor si taierea armaturilor metalice si masini de debitat speciale, deci pot fi impartite in patru categorii:

  • masini de debitat profile
  • masini de debitat baghete
  • masini de debitat armatura
  • masini de debitat speciale

1.1 Masinile de debitat profile sunt clasificate dupa mai multe criterii:

  • in functie de numarul capurilor de taiere, acestea sunt cu unul sau doua capuri
  • in functie de modul de actionare, acestea sunt manuale, semiautomate si automate
  • in functie diametrul discurilor de taiere, acestea pot avea fierastraie de la 200 pana la 600 de milimetri

In mod evident cele mai simple masini de debitat sunt masinile de debitat cu un singur cap, manuale. Acestea sunt cunoscute si sub numele de fierastraie pendulare, pendule, steyer etc. In principiu acestea sunt masini care permit taierea la unghiuri diferite intre cu pozitii fixe la 22,5, 30, 45, 60 si 90 de grade si actionarea discului de debitare se face manual. Masinile cu discuri de 200, 250 si 300 de mm sunt in general masini portabile care permit prinderea mecanica a profilelor (cu menghine cu surub sau cu excentric) si sunt in general alimentate cu cu motoare trifazate de putere mica (sub un kW), majoritatea fiind alimentate cu curent monofazic si echipate cu un condensator de functionare. In comertul specializat (magazine de bricolaj, magazine de scule si unelte electrice) se gasesc si masini cu motoare monofazice cu perii (carbuni) si carcase din material plastic insa acestea nu confera o precizie satisfacatoare pentru exigentele tamplariei din PVC sau aluminiu.

Masinile de debitat manuale cu discuri mai mari, adica 350 sau 400 mm, de regula au suport propriu, au antrenare prin curele, sunt echipate cu motoare ceva mai mari (pana la 3 kW), au sisteme de prindere pneumatica a profilelor iar pentru taierea profilelor din aluminiu acestea sunt echipate cu sisteme de racire prin pulverizare.

Masinile de debitat manuale, de regula, nu sunt echipate cu un conveior de masurare asa ca este indicat ca la achizitionarea uneia sa comandati si un conveior potrivit, de minim 3000 de mm.

Masinile de debitat automate au actionarea fierastraului realizata pneumatic sau hidropneumatic, cu comanda prin apasarea unui buton sau a unei pedale. De regula masinile de debitat automate cu un cap sunt masini cu taiere de jos in sus cu discuri mari de 400, 420, 450, 500, 550, 600 de mm, prevazute cu prindere pneumatica, carcasa de protectie si conveior de masurare si sprijin. Deasemenea se fabrica si fierastraie pendulare cu actionare automata precum si masini de debitat la care taierea (avansul) se face in plan orizontal.

Masinile cu taiere in plan orizontal pot fi echipate si cu un sistem de basculare dreapta-stanga pentru taieri la 45 de grade pe ambele parti, acestea fiind o alternativa mai putin costisitoare la masinile de debitat la doua capete. Majoritatea masinilor de debitat automate pot fi echipate cu sisteme de racire pentru taierea profilelor din aluminiu.

Masinile de debitat cu doua capuri au avantajul unei productivitati sporite si a unei precizii si repetitivitati impecabile a operatiunii de taiere.

Masinile de taiat profile cu doua capuri sunt fie cu taiere pendulara (modelele mai vechi, dar mai ieftine si foarte fiabile), de regula echipate cu discuri de 400 mm, fie cu taiere in plan orizontal, fierastraiele avansand din spate in fata protejate de ecrane din plexiglas, cu fierastraie de 420, 450, 500 mm. Deasemenea, pentru aplicatii mai speciale (profile din aluminiu) se fac masini de debitat cu discuri mari, de 550 si 600 mm, cu taiere de jos in sus.

In functie de gradul de automatizare, masinile de debitat la doua capuri sunt semiautomate si automate. Modelel cele mai simple, la care masurarea si pozitionarea capului mobil se face manual iar taierea automata sunt cele mai putin costisitoare, acestora li se poate adauga citire digitala sau pozitionarea cu servomotor a capului mobil. Modelele automate au atat pozitionarea la unghi a ambelor capete cat si pozitionarea la cota a capului mobil comandate de un PLC care poate fi cu introducere manuala sau cu preluarea listelor de debitare direct din programul de proiectare a tamplariei.

Accesoriile comune masinilor de debitat profile la doua capete sunt suportii intermediari pentru profile manuali sau automati, imprimante de coduri de bare, sisteme de racire, exhaustoare pentru span, transfer de date si control wi-fi, etc …

1.2 Masini de debitat baghete sunt folosite exclusiv la taierea baghetelor din PVC.

Aceste masini sunt exclusiv cu taiere in plan orizontal si sunt echipate cu discuri mici de taiere ( intre 180 si 250 mm).

Cu toate ca in trecut se produceau si masini de taiat cu actionare manuala, cu un singur disc, in ultima vreme aceste masini sunt echipate cu doua discuri de taiere dispuse la 90 de grade unul fata de celalalt si la 45 de grade fata de orizontala. Actionarea se face manual sau pneumatic iar masurarea se face cu ajutorul uni conveior manual, digital sau echipat cu un servo motor. Variantele avansate de masini de taiat baghete au sisteme de masurare portabile care transmit masinii prin unde radio sau wi-fi cotele, aceasta le memoreaza si apoi conveiorul, echipat cu servomotor se pozitioneaza automat la cotele memorate pentru taiere.

O varianta simpla si eficienta de masurare este sistemul cu tija comparatoare, care permite luarea a doua sau patru cote de pe rama ferestrei si apoi debitarea, fara a fi nevoie de ruleta sau conveior cu gradatie.

Cu toate ca anumite masini de debitat baghete sunt echipate cu sisteme de bacuri reglabile pentru fixarea baghetelor, in general utilizatorul trebuie sa apeleze la producatorul de profile pentru a-i fi furnizate setul de bacuri adaptat la sistemul de profile pe care-l foloseste si la utilajul de debitat.

1.3 Masini de debitat armatura sunt folosite la taierea profilelor din otel folosite la armarea profilelor din PVC

Masinile de debitat armatura sunt de regula masini de debitat profile din otel, adaptate necesitatilor tamplariei din PVC. Acestea au sisteme de prindere mecanice, unghiul de taiere fix si sunt echipate cu conveioare metalice simple.

Cele mai simple masini de debitat sunt masini echipate cu discuri abrazive, cu turatii de pana la 6000 de rotatii pe minut. Acestea au avantaju ca sunt foarte ieftine insa nu sunt potrivite pentru o productie ceva mai mare deoarece discurile abrazive se consuma destul de repede.

O alta categorie de masini cu taiere uscata sunt cele cu turatie de 3000 de rotatii pe minut si cu discuri metalice de diametre mari (450-500 mm). Dezavantajul principal al acestor masini este ca sunt foarte zgomotoase si ca discurile se uzeaza destul de repede.

Fierastraiele cu discuri de diametru mic ( 250- 300 mm) cu turatie redusa (echipate cu reductoare tip melc-roata melcata) si racire prin emulsie sunt de departe cele mai fiabile, acestea lasand si taierile fara bavuri, drepte si curate. Dezavantajul principal al acestor masini este productivitatea relativ redusa.

O solutie alternativa pentru cresterea productivitatii sunt fierastraiele cu banda, echipate cu sisteme de racire cu emulsie, cu actionare manuala sau automata, care permit taierea unu pachet intreg de armaturi dintr-o singura miscare.

O alta soluti de taiere a armaturilor, care castiga tot mai mult teren in ultima vreme sunt ghilotinele pneumatice sau hidraulice. Acestea prezinta avantajul unor taieri curate si rapide, putand fi completate si cu stante pentru perforarea orificiilor in armaturile pentru usi si ferestre pentru a nu mai fi necesara gaurirea sau intreruperea acestora.

1.4 Masini de debitat speciale sunt masini de debitat utilizate pentru aplicatii speciale.

Aceste masini sunt utilizate pentru taieri mai deosebite, altele decat cele conventionale, in sisteme din PVC cu sudura montantului in V sau la peretii cortina.

Un exemplu ar fi masina de chertat montanti de aluminiu. Aceasta masina taie capatul montantilor pentru peretii cortina in doua planuri perpendiculare. Sunt masini mari, cu sisteme de prindere robuste si discuri de taiere de diametre mari (500, 550 mm). Aceste masini permit reglarea pe doua axe a taierii precum si reglarea fina a vitezei de avans. Sunt de regula echipate cu sisteme de racire si sisteme de protectie masive.

Un alt tip de masini speciale ar fi masinile de taiat in V. Acestea sunt masini folosite la sistemele de imbinare a montantilor prin sudare si sunt de doua feluri: masini de taiat montanti si masini de decupat profile. Sudarea montantilor cu masini de sudat in V si taierea acestora si a tocurilor sunt sisteme care nu se mai folosesc pe scara larga decat in zona anglo-saxona (UK, India, USA etc …) deoarece sistemul, cu toate ca este foarte robust, este destul de dificil de implementat.

2. UTILAJE PENTRU PRELUCRARI MECANICE

Acestea sunt utilajele specifice pentru executarea prelucrarilor mecanice a profilelor inainte de operatiunea de armare, sudare si debavurare.

Prelucrarile mecanice al profilelor din PVC au ca scop prelucrarea gaurilor pentru montarea sistemelor de feronerie, frezarea capetilor montantilor, degajarea orificiilor de drenaj si aerisire, executarea diverselor gauri pentru montaj, fixare montanti, etc …

Astfel se disting mai multe categorii

  • masini de frezat montanti
  • masini de copiat si frezat
  • masini de frezat orificii de scurgere
  • masini pentru prelucrari diverse

2.1 Masini de frezat montanti sunt masini folosite la frezarea montantilor din profile de PVC sau aluminiu in vederea imbinarii acestora cu ramele sudate prin sisteme de prindere mecanice.

2.2 Masini de copiat si frezat sunt masini care prelucreaza orificiile necesare montarii sistemelor de feronerie pe usile si ferestrele din PVC sau aluminiu.

2.3 Masini de frezat orificii de scurgere se folosesc la frezarea pe trei axe a orificiilor de scurgere din ramele de PVC

2.4 Masini pentru prelucrari diverse se refera la un grup de masini speciale care executa orificii pentru piesele de fixare a montantilor, balamalelor de usi si ferestre sau a orificiilor de montaj.

Aceste masini sunt mai putin raspandite si exista o tendinta clara de trecere la centre de prelucrare mecanica integrate care pot face mult mai multe operatiuni cu o viteza de executie mai mare.

3. UTILAJE DE SUDAT SI DEBAVURAT

3.1 Masini de sudat 

3.1.1 Masini de sudat cu un singur cap

3.1.2 Masini de sudat cu doua capuri

3.1.3 Masini de sudat cu patru capete

3.1.4 Masini de sudat carusel

3.2 Masini de debavurat

3.2.1 Masini de debavurat la suprafata

3.2.2 Masini de debavurat cu freze

3.2.2 Masini de debavurat CNC

4. UTILAJE PENTRU MONTAT FERONERIA

4.1 Masa de montat feronerie

5. ALTE UTILAJE

5.1 Masini de insurubat armatura

5.2 Masa de calat